böcker & grejs
vi samlar på allt

Guy Gavriel Kay – The Lions of Al-Rassan

October 2nd 2011 in fantasy

The ruling Asharites of Al-Rassan have come from the desert sands, but over centuries, seduced by the sensuous pleasures of their new land, their stern piety has eroded. The Asharite empire has splintered into decadent city-states led by warring petty kings. King Almalik of Cartada is on the ascendancy, aided always by his friend and advisor, the notorious Ammar ibn Khairan – poet, diplomat, soldier – until a summer afternoon of savage brutality changes their relationship forever.

Meanwhile, in the north, the conquered Jaddites’ most celebrated – and feared – military leader, Rodrigo Belmonte, driven into exile, leads his mercenary company south.

In the dangerous lands of Al-Rassan, these two men from different worlds meet and serve – for a time – the same master. Sharing their interwoven fate – and increasingly torn by her feelings – is Jehane, the accomplished court physician, whose own skills play an increasing role as Al-Rassan is swept to the brink of holy war, and beyond.

Hauntingly evocative of medieval Spain, The Lions of Al-Rassan is both a brilliant adventure and a deeply compelling story of love, divided loyalties, and what happens to men and women when harderning beliefs begin to remake – or destroy – a world.

Återigen, en bok som är fantasy bara för att den utspelar sig i en påhittad värld. Precis som blurben ovan påpekar kunde detta lika gärna ha utspelat sig i ett medeltida Spanien, med galna sektledare från alla typer av religioner som försöker ta en bit av kakan.

Jag valde att se Jehane som huvudpersonen, och det var inte så svårt. Man kan nog välja valfri av de namngivna männen också utan problem. Ingen av dem är ett våp; beskrivningen till trots är boken inte så inriktad på fjollig romantik att man måste ta slå-huvudet-in-i-väggen-paus med jämna mellanrum. Det finns där, men det hanteras faktiskt helt ok. Go go go Jehane!

Har läst andra böcker av Guy Gavriel Kay nu, men det var länge sen och på svenska. Kommer bara ihåg att de böckerna faktiskt var smärtsamma att läsa. På ett bra sätt. Svek och onda öden (och även nån sorts jobbig romantik, men där var den central för storyn och jag stod ut med att den var jobbig). Kanske skulle plocka upp Fionavars vävnad igen. På engelska då. Duh.
requiredrequired - won't be displayed


Your Comment:

Jag blir Brio. Vara nummer ett i allt. Brio för hela Algeriet. Brio mot hela Frankrike. Brio mot min kropp som smärtar mig. Brio mot kvinnan som säger: Vilken söt liten flicka. Vad heter du då? Ahmed. Hennes förvirring. Mitt trots. Hennes osäkerhet. Min seger. Jag är en skam för hela världen. Jag besudlar barndomen. […]

Previous Entry

Welcome to Tokyo – the side the tourists don’t see

Every night, Kawashima Masayuki creeps from his bed and watches over his baby girl’s crib whil his daughter sleeps. But this is no ordinary domestic scene. He has an ice pick in hand, and a barely controllable desire to use it. Deciding to confront his demons, […]

Next Entry

Recent Comments