böcker & grejs
vi samlar på allt

Neil Gaiman – Stardust

October 9th 2011 in fantasy

In the tranquil fields and meadows of long-ago England, there is a small hamlet that has stood on a jut of granite for 600 years. Just to the east stands a high stone wall, for which the village is named. Here, in the hamlet of Wall, young Tristran Thorn has lost his heart to the hauntingly beautiful Victoria Forester. And here, one crisp October eve, Tristran makes his love a promise – an impetuous vow that will send him through the only breach in the wall, across pasture… and into the most exhilarating adventure of his life.

Jag såg filmen först. Några år senare läste jag boken. Kort därefter såg jag slutet på filmen. Allting var väldigt over the top där. Så ja, jag tycker bättre om boken. Inga överraskningar där. Boken var mer lågmäld, och detta på ett bra sätt. Feta explosioner och episka strider med magistrålar hit och dit imponerar inte på mig. Just magistrålar som kissas ut från handflator alternativt fingertoppar har jag lite svårt för i film. Det ser så otroligt fånigt ut och jag måste kisa lite och rynka pannan, speciellt när jag har sällskap.

Ganska tidigt i boken går Tristran genom en lummig skog, och det är en riktig sagostämning. Han har en hårig kompis som han samtalar med, och de äter god mat och har det allmänt trevligt. Trevligheterna förstärks genom att jag samtidigt befinner mig i Tower of Art i Castlevania: Legacy of Darkness, där THE SINKING OLD SANCTUARY spelas medan jag väntar på att det ska bli natt/dag så att jag kan passera genom dörrarna. Resten av boken blir THE SINKING OLD SANCTUARY och den där känslan av den lummiga sagoskogen för länge länge sedan i ett land långt borta stannar kvar hela vägen. Det är dock ingen fluffig Nalle Puh-saga vi snackar om här. Den där lummiga skogen bara låtsas vara lummig, för det finns inget den hellre vill än att göra köttfärs av Tristran Thorn. Häxorna vill äta upp stjärnans hjärta, alla äter inälvor, och den sjunde sonen är en riktigt elak fan med en förkärlek för giftmord.

Jag saknar dock Robert De Niro i klänning. :O
requiredrequired - won't be displayed


Your Comment:

Welcome to Tokyo – the side the tourists don’t see

Every night, Kawashima Masayuki creeps from his bed and watches over his baby girl’s crib whil his daughter sleeps. But this is no ordinary domestic scene. He has an ice pick in hand, and a barely controllable desire to use it. Deciding to confront his demons, […]

Previous Entry

MIGHTY BATTLES! REVOLUTION! DEATH! WAR! (AND HIS SONS TERROR AND PANIC, AND DAUGHTER CLANCY)

The oldest and most inscrutable empire on the Discworld is in turmoil, brought about by the revolutionary treatise What I did on My Holidays. Workers are uniting, with nothing to lose but their water buffaloes. War (and Clancy) are spreading throughout the […]

Next Entry

Recent Comments