böcker & grejs
vi samlar på allt

Emma Bull – Territory

December 4th 2011 in historical fantasy

Tombstone, Arizona in 1881. Veins of silver run like ley lines under the earth, a network of power that belongs to anyone who knows how to claim and defend it. Power by which men and women can bend others to their will.

Jesse Fox left his Eastern college education to travel west, where he’s made some odd friends, like the physician Chow Lung, who insists that Jesse has a talent for magic, something Jesse doesn’t want to believe. In Tombstone, he meets the tubercular Doc Holliday – and attracts the sorcerous attention of Wyatt Earp.

Mildred Benjamin is a young widow making her living as a typesetter, and – unbeknownst to the other ladies of Tombstone – selling tales of Western derring-do to the magazines back east. Like Jesse, Mildred has episodes of seeing things that can’t possibly be there.

When a failed holdup leaves two dead, Tombstone explodes with speculation about who attempted the robbery. The truth could destroy Earp’s plans for wealth and glory. Events are building toward the shootout of which you might have heard. But you haven’t heard the whole, secret story until you’ve read Emma Bull’s unique take on an American legend, in which absolutely nothing is as it seems…

Nu är jag inte speciellt intresserad av amerikansk historia över huvud taget. Wyatt Earp och Doc Holliday är namn jag har hört, men jag har inte direkt råkoll på exakt varför de är kända. Boken skulle därför kunna vara hur ointressant som helst, men tvärtom så tror jag det hjälpte enormt att inte ha några förutfattade meningar om nämna “kändisar”. Jag tycker inte att jag förlorade något på att inte veta vilka händelser jag borde vänta mig härnäst.

Mildred Benjamin är en hjältinna i min smak, trots att hon är mer eller mindre väl anpassad till sitt liv under senare 1800-talet. Inget våp som klänger efter första bästa starka man, trots att det finns flera som visar intresse av att ha henne klängande över sig. Det kan ju visserligen hjälpa att hon är en änka och inte har så mycket till rykte att förlora, men det är ändå skönt att läsa sånt.

Det här är den andra bok jag läst av Emma Bull, och jag måste lägga vantarna på fler.
requiredrequired - won't be displayed


Your Comment:


Recent Comments