Enigmatis: The Ghost of Maple Creek

Jag har rätt nyligen börjat uppskatta “hidden object puzzles”. Det är lite som spelvärldens motsvarighet till Harlequin-böcker, fast utan taffliga sexscener i hemska patriarkala strukturer, och, eh.. jag vet inte riktigt vart jag ville ta den här liknelsen. 

Det är “lagom”-spel, helt enkelt. En vet vad en får, det tar några timmar att spela igenom, och en behöver inte överanstränga sig för att klura ut hur en tar sig vidare. (Om du kör fast finns det oftast en FAQ på tillverkarens hemsida)  Dessutom är jag rätt övertygad om att kvinnor är den tilltänkta målgruppen: Huvudpersonen är i stort sett alltid en kvinna, som ska lösa ett mysterium genom att pyssla lite småmysigt. Ofta är det nåt stackars barn som försvunnit också, men jag ignorerar okänsligt den delen.

Men sure, formeln fungerar för mig! Och Artifex Mundi gör de bästa spelen i genren.

Så. I Enigmatis: The Ghost of Maple Creek spelar du en kvinnlig detektiv (vars namn för tillfället undflytt mig) som undersöker ett fall med en försvunnen tonårsflicka (jag sa ju det…). Du har olämpligt nog även drabbats av minnesförlust och måste alltså samtidigt också luska reda på vad du redan hade upptäckt, och varför byborna i Maple Creek beter sig så uppåt väggarna knasigt. Allt detta genom att leta efter – och klicka på – namngivna prylar på skärm efter skärm full med bös, för att belönas med prylar som du använder i senare pussel i bästa peka-och-klicka tradition.

Det är roligare än det låter, men förvänta dig inget mästerverk till story.

Prylar och bös
Prylar och bös
Bös och prylar
Bös och prylar

 

1 thought on “Enigmatis: The Ghost of Maple Creek

Leave a Reply