Horizon: Forbidden West

Det tog fem år för Guerrilla att spotta ur sig en uppföljare till Horizon Zero Dawn. 70+ timmar senare i speltid – och ca 2 månader IRL – tog jag sista trofén och har nu platinum även i Forbidden West.

Så hur var spelet? Kortfattat: Mer av allt. Varför ändra ett vinnande koncept? Fler maskiner att tämja, fler folkstammar att besöka, fler hunting grounds, vista points, nya typer av collectables (hej Ubisoft “tack” för vad ni gjort för genren; även efter platinum är kartan täckt av olika typer av markers) och förstås nya ondingar att ge på truten.

Ondingar som är.. ganska tvådimensionella, tyvärr. Visst fanns det några oväntade vändningar i berättelsen men det var sällan svårt att identifiera vem som skulle få däng. Framtidsvärldens version av att snurra på mustascher, lix. Det gällde både huvud-dummingarna såväl som sido-karaktärer som uppenbarligen har fel. Visst är det väl trevligt att få leka karma och låta dem få lida av konsekvenserna av sina dåliga handlingar men det blir så otroligt stereotypt ibland. JAG TITTAR PÅ DIG CEO.

Inte förrän i slutet av spelet tyckte jag egentligen att storyn gav mig någonting utöver att lite lätt himla med ögonen (med vissa undantag ja) – men det spelar kanske inte så jättestor roll när det finns så mycket sidospår att förvilla sig på i resten av spelvärlden. Träna sina närstridsskills i melee pits t.ex. Eller spela brädspelet Machine Strike, som jag uppskattade oväntat mycket även fast det känns som en uppenbar “vi ska sälja merch”-cash-grab.

Aloy själv verkar ha tappat en del av sin karaktärsutveckling från förra spelet. Jag var ganska säker på att hon faktiskt lärt sig av slaget vid Meridian att jo det är okej att förlita sig på andra och att det går att be om hjälp. Likförbannat börjar hon Forbidden West med att smita iväg på egen hand inte bara en gång. Tack och lov går det över och vi får både lära känna några gamla bekantskaper mer och träffa på ett gäng nya vänner.

Fortfarande inga dating-options dock. Det är säkert smart, men när halva världen trånar efter Aloy så där mycket skulle det ju vara trevligt att nappa på.. nån av dem? Okej okej jag går tillbaka och spelar Mass Effect. Mmmmm Garrus.

Jag har tagit lite screenshots men fasen palla att försöka få över dem från PS5:an.. Det får bli de två jag skickat på PS-chat. Sablar vad fint alltså!

Leave a Reply