Horizon Zero Dawn: Frozen Wilds

Eftersom jag var så pass (relativt) sen på bollen med att spela Horizon Zero Dawn så hade Guerilla Games redan hunnit släppa det enda story-DLC:et de planerade för spelet innan jag var klar med originalet.

Min chef (!) tyckte jag skulle börja med extra-innehållet innan jag tog mig an slutbossen. Rebell som jag är ignorerade jag honom och det är jag nog i efterhand rätt nöjd med – sagda slutboss hade varit en tårtbit om jag plöjt DLC:t först. För det var enligt mig rejält mycket svårare.

Ingen blir nog förvånad om jag spoilar så mycket som att Frozen Wilds utspelar sig i ett lite kallare område än grundspelet. Närmare bestämt får vi lära känna Banuk-folket och dess något bisarra vanor lite mer. Jag tycker ju det är märkligt att folk bestämde sig för att bosätta sig i Sverige med dess klimatzoner, och jag lever ju i relativ lyx med elvärme och fårskinnstofflor. Banuk-folket har onekligen anammat det där med skinn, men i övrigt finns det inget annat jag tycker motiverar att de stannar kvar i subarktiska områden. Aloy är inte så imponerad heller, hon muttrar rejält över snön.

Jag har inte några maffiga screenshots att bjuda på här. Kallt och jävligt har jag det redan utanför fönstret så jag kände inte riktigt motivationen att ta snygga glaciärbilder.

Till de spelmekaniker vi redan lärt känna tillkommer ett nytt förmåge-träd där Aloy bland annat kan lära sig reparera de robotar hon omprogrammerat till sin sida. Dessutom kan nu spjutet också uppgraderas, och vi stiftar bekantskap med några fler häftiga vapen och rustningar. Det behövs, för de nya fienderna vi möter är… ganska jävla jobbiga. (Kanske till och med lika jobbiga som de där förbaskade stormfåglarna jag aldrig lärde mig ta ner ordentligt, bah!)

Jag har inte tagit platinum i detta spel, till skillnad från grundspelet. Jag tror säkert att jag skulle kunna ta mig dit, men sanningen att säga är jag lite mätt på Horizon Zero Dawn nu. Det är fortfarande ett av de bästa spel jag spelat, och jag ser fram emot att se uppföljare. Ingen press, Guerilla Games, men jag förväntar mig stordåd.

Leave a Reply