Pokémon Violet / Scarlet

Pokémon Legends: Arceus som släpptes i början av 2022 var en spinoff i serien som introducerade en hel del trevliga funktioner. Framför allt gillade jag möjligheten att kasta bollar i huvudet på pokémon för att kunna fånga dem utan att slåss först. Poff! Även att skicka ut mina egna pokémon för att hämta bär, metallmalm och annat godis. Och crafting! Halleluja! Jag kunde göra mina egna pokébollar och potions!

Men det är inte Arceus vi pratar om här, utan det riktiga generation IX-spelet Pokémon Violet (och dess syskon Scarlet). Visst har det väl tagit med alla godbitar från spinoffen?

Ahaha lol nej, inget av det ovanstående.

Eller ja, man kan skicka ut pokémon för att hämta prylar men det känns inte så nödvändigt. Det finns andra grejer jag uppskattar dock. Som att låta mina pokémon auto-slåss mot småbös utan att jag behöver sitta och trycka på knappar i onödan. Visserligen får man bra mycket mindre XP men man slösar inte bort några moves heller.

Och spelet är ju faktiskt open world nu! Du spelar en förstaårselev på områdets skola – det säger dock inget om någons ålder för man stöter på studenter i ålder upp till “du borde vara pensionerad sen länge” – och i slutet på skolåret är det dags för alla elever att ge sig ut på en skattjakt! Vad skatten är bestämmer du själv enligt storyn men det finns tre parallella storylines med underuppdrag som du ska ta dig igenom för att låsa upp endgame.

Dels finns den klassiska Victory Road där man ska besegra 8 gym-ledare, 4 stycken elit-tränare och slutligen en champion. Nytt för denna generation är att varje gym har ett litet minispel där man ska visa sig värdig att få slåss mot ledaren. Man ska alltså inte kämpa sig igenom alla hens henchmen som i tidigare spel. Lite fåniga grejer men visst, kul med omväxling.

Nästa är Path of Legends där man tillsammans med en annan student letar efter legendariska örter och får slåss mot pokémon som chompat i sig lite för mycket av sagda örter. Här belönas man med nya förmågor.

Den sista är Starfall Street som hanterar det närmaste Violet / Scarlet har till Team Rocket.

Det är helt upp dig till vilken ordning du gör detta och vilka områden du går till när, även om vissa områden enbart är tillgängliga senare i spelet när du låst upp förmågor hos din super-duper-legendariska pokémon.

En pokémon du har tillgång till nästan från början, och får rida på! Omg. Och det är inte ens din starter utan nån riktigt weird variant som ingen nånsin sett förut. Undrar om det har nåt med endgame att göra?

I Pokémon Violet följs du åt av Miraidon, en lila reptil med digitala ögon och både hjul och ben. I Pokémon Scarlet är det däremot Koraidon, en snarlik släkting som är röd och.. också har hjul. Fast de är typ rustning istället? Öh. Personer som kan lite japanska får en rejäl ledtråd till bakgrunden till dessa två legendarer bara från namnet. Annars får man gott vänta till slutet.

Som sig bör får man också välja mellan tre start-pokémon; denna gång är det katten Spirigatito (gräs-typ), krokodilen Fuecoco (eld) och ankan Quaxly (vatten).

Det finns totalt 400 pokémon att fånga enligt ursprungs-pokédexet men fler tillkommer som tidsbegränsade raids. Och som vanligt behöver man byta med nån annan för att kunna låsa upp hela sitt dex.

Så.

Jag hade kul med spelet även om jag som sagt saknade lite funktioner från Arceus.

Vad jag inte hade så kul… eller vem försöker jag lura. Jag skrattade ganska hårt åt hur dåligt optimerat spelet är. Texturer som poppar, karaktärer som moonwalkar runt, tyvärr kraschade det 2-3 gånger också. Men det autosparar ofta så jag förlorade inte speciellt mycket. Det har kommit en patch och det ryktas om att det ska komma en till snart, men nu har jag ju klarat spelet så jag vet inte hur mycket det påverkar mig.

Leave a Reply