Tomb Raider: Anniversary

Det här är en tjusig remake av det allra första Tomb Raider-spelet. Vi slipper tank-styrning och för första gången i den här seriens historia slipper jag känna vånda när det dyker upp fiender. Kameran fungerar som i ett modernt spel, dvs. den flyger inte åt alla håll så att jag tvingas spy upp min lunch. Det är liksom till och med roligt att skjuta på fiender, även om det känns hemskt att döda leoparder, gorillar, vargar och dinosaurier hejvilt. Då är det roligare att ha ihjäl de päckliga gubbarna som fulraggar/vill döda (det är typ samma sak) Lara. Men liksom, vad gör en om det dyker upp 500 kilo gorilla (riktig gorilla, inte päckelgubbe) som har siktet inställt på att göra mos av en? Låter bli att plundra kanske och därmed låter djurlivet vara ifred? Nä, just det. Däbateåschuuut.

Handlingen är tydligare i denna remake, med videosekvenser som berättar lite mer vad Lara sysslar med och varför. Bossarna beter sig lite mer bossiga och det är på gott och ont. Det gäller att behärska det nya dodge-systemet, vilket jag inte gjorde mot T-rexen. Det tog lång tid och en massa hälsoprylar. Men jag gjorde det nog svårare än det behövde vara, så jag vet inte om det är spelets fel eller om jag bara är kass. QTE finns det en del av också men de är i det lättaste laget så i princip ingen frustration där.

Så jag satt och spelade med en känsla av att det här är riktigt riktigt bra. Sedan kom jag till den sista banan där allt bara sket sig och var allmänt elakt och orättvist. Därefter gjorde jag något som jag aldrig har gjort förut. Jag laddade ner en sparfil från Stella för att slippa det överjävliga lavarummet med taskigt satta checkpoints. Jag orkar inte skjuta på knapp, skjuta ned två fulingar, skjuta på knapp igen för att sedan misslyckas med plattformsmomenten och dööö och börja om från början gång på gång på gång. Nej, säger jag.

Så nej, det blev inte full pott. Men ett ganska bra spel är det i alla fall. Är det bättre än originalet? Ja och nej. Det är lättare för att Lara faktiskt går att styra. Det är svårare för att jag inte får spara när jag vill, vilket inte låter mig cheesa mig igenom saker.

Länkar

Stella’s Tomb Raider Site Stella, utan dig vore jag utan både skärm och handkontroll. <3

Leave a Reply