Recension: PeeWee Pellets

Nu kör vi nåt nytt här på bloggen, för jag känner fört. Behövs väl ingen annan anledning.

När jag precis hade blivit med katter, för en sisådär knappt fyra år sedan, så tänkte jag köra med träpellets istället för kattsand. För att varför inte. Det gick bra. Inga tråkiga olyckor nånstans, och jag behövde inte ens byta sakta från det ena till det andra.

Efter några månader tänkte jag också testa med kattsand, för att se vad katterna föredrog. Detta visade sig vara kattsand, tråkigt nog, så jag bytte.

Nu har jag kommit till uppfattningen att min åsikt trots allt trumfar deras. Det tog bara tre år.. Så jag är tillbaka på träpellets igen, närmare bestämt PeeWee kattströ som dessutom är svenskt. Så miljövänligt!

Tillhörande kattlåda är tvådelad: En vanlig botten (som jag har använt som vanlig kattlåda under kattsandsperioden), och en gallerdel som läggs uppepå. Mellan dessa kan en med fördel även ha en stor kattlådepåse för att samla upp skräp och underlätta städningen.

När katterna kissar på dessa pellets bryts de ner till strö och faller genom gallret. Rent teoretiskt i alla fall, det blir en salig blanding av strö och pellets i lådan. Sen rensar en bort fuktigt begagnat strö nån gång i veckan, antingen genom att skölja ner allt i toaletten eller genom att ta den praktiska kattlådepåsen, knyta ihop den och slänga i brännbart.

Bajset får en röja snabbt, det luktar fruktansvärt mycket mer i pellets än i sand. Det går dock bra att spola ner i toaletten eftersom det inte finns nån lera som orsakar stopp.

Vad som är bra:

  • Inte en massa kattsand överallt som sen blir blött, sen torkar och lämnar hårda lerklumpar på golvet
  • Mindre sopor
  • Bättre för miljön
  • Billigt och räcker länge!

Mindre bra:

  • Bajslukten som sprider sig i lägenheten när du inte är tillräckligt snabb. Uäääh.
  • Ibland går påsen sönder och det hamnar katturin under. Luktar även detta för jävligt.
  • ..och pelletsen gör mer ont att kliva på än sanden.

Totalt är jag dock nöjd och det skulle krävas mycket för att jag skulle byta tillbaka till kattsand igen.

Leave a Reply