Irriterande saker på internet. Och inte snubbar denna gång.

Jag funderade ett tag på stavningen site vs. sajt. Jag föredrar definitivt “site” själv, men det ser väldigt underligt ut i kombination med svenska ord. Speciellt om det ska böjas. “Nyhetssiter” eh nej.

Betalinnehåll

Jag genomförde just en YouGov-undersökning(1) som handlade om nyhetskonsumtion, online såväl som offline. En av frågorna var huruvida jag skulle kunna tänka mig att betala för att komma åt nyheter på nyhetssajter. Jag svarade “nej”, men fick inte en chans att förklara varför, vilket var lite tråkigt.

Helt enkelt vill jag inte betala, med pengar, om inte sajten i fråga garanterar att jag inte också måste betala med min data. Om de fortfarande har tracking och/eller reklam när jag är inloggad med mitt betalkonto – ja, då ser jag ingen poäng med att ge dem en enda krona.

Nu kan en ju tycka att jag kanske borde köra utan adblock för att faktiskt betala för mig över huvud taget, men så mycket moral har jag inte. Jag vill bara ha något vettigt att betala för.

 

Ja, när jag ändå skriver om nyheter online måste jag passa på att ranta lite om företeelsen

Autospelande videoklipp

I korthet: LÄGG AV!

Om jag vill kolla på ett videoklipp – inklusive en tiosekunders preroll-annons för graviditetstest eller vad dagens reklam för kvinnor 30-40 år är – så klickar jag på filmen. (2) 

Nu råkar jag ju vara en kompetent utvecklare så jag har givetvis löst detta med att göra TamperMonkey-script som stänger av autoplay på några vanliga nyhetssidor.  (Vassego: https://greasyfork.org/en/users/81137-prositen)

Sen finns det ju tillfällen då nyheten enbart presenteras i form av en video. Då är det bara att stänga fliken och gå vidare i livet.

 

Nyhetsbrevstiggeri

Det där när jag länkas till en intressant text nånstans, läser några paragrafer, scrollar ner, och… BAM! En overlay som täcker skärmen och ber mig börja prenumerera på deras nyhetsbrev för mer roliga/smarta/spännande texter.

Alltså seriöst, om jag måste klicka bort ert uppmärksamhetssökande för att läsa klart texten jag var mitt i så kommer jag knappast prenumerera på ett nyhetsbrev. (3) 

Istället antingen stänger jag tabben och svär lite på twitter – eller om jag är på jävelskapshumör så skriver jag en adblock- eller tampermonkey-regel för att blockera deras overlay. HAH.

Sponsrade länkar

De där sajterna som publicerar länkar till “intressanta relaterade artiklar” i botten på artikeln du egentligen ville läsa. Ni vet. Hon den tjejen med grönt ansikte som är en reklam för Babbel-appen. “Det här är hemligheten läkarna inte vill att du ska känna till”. “Tio barnskådisar som blev jättesexiga som vuxna”.

Efter att ha lagt till adblock-regler för de vanligaste (Outbrain, zergnet, taboola) känns mitt internetliv mycket bättre.

Adblockblockers

Haha nej, jag tänker inte stänga av adblock för att komma in på er sida. Precis som med overlays så scriptar jag runt det eller stänger tabben.

tl;dr

Jag är en gnällig fan, men en gnällspik med agens. Jag jobbar aktivt med att plocka bort störmoment. (4) 

Fotnoter

1) Obligatorisk förklaring: Jag vill minska andelen SD-troll där med min vänster-feminist-agenda

2) Är jag inne på sidan för att läsa nyheter så vill jag väldigt sällan se videoklipp över huvud taget. Det är inte så jag tar till mig information helt enkelt.

3) Eller typ nånsin. Ge fan i att maila mig. Förutom eventuellt med orderbekräftelser.

4) Önskar jag kunde göra detsamma med snubbar på internet också.

Leave a Reply